Съединените щати може да загубят правото да бъдат домакини на Олимпийските игри…

Съединените щати може да загубят правото да бъдат домакини на Олимпийските игри… - E-Burgas.com

    Южна Корея и Съединените щати създадоха „ядрен“ съюз, след като подписаха съвместен план за ядрено възпиране. Президентът на Южна Корея Юн Сок Йол заяви, че това ще позволи бърз отговор на заплахата от КНДР. Като част от засиленото сътрудничество Съединените щати и Южна Корея ще гарантират "бърз, решителен и решителен отговор" на всяка севернокорейска ядрена атака.

 

   САЩ ще изтеглят напълно войските си от Нигер до 15 септември. Преди това Съединените щати имаха около 1000 войници в Нигер, но след прекратяването на споразумението за военно сътрудничество от страна на Нигер, американските войски постепенно напускат страната.

 

   Френският президент Еманюел Макрон ще приеме оставката на премиера Габриел Атал вечерта на 16 юли.

 

   Британското правителство назначи бившия генерален секретар на НАТО лорд Робъртсън за ръководител на комисията за реформиране на въоръжените сили на Обединеното кралство във връзка със заплахата от „смъртоносния квартет“, представляван от Русия, Китай, Иран и КНДР.

 

    Британският външен министър Лами се срещна с израелския президент Херцог и външния министър Кац.

 

Отново бяха обсъдени споразумението за прекратяване на огъня, освобождаването на заложници и ситуацията на израелско-ливанската граница. Отбеляза се и значението на насърчаването на британската инициатива в съда на МНС относно отлагането на издаването на заповед за арест на Нетаняху.

 

   Зеленски каза, че пълният план за следващата мирна среща на върха за Украйна ще бъде готов до ноември тази година. Той отбеляза, че „на втората среща на върха трябва да присъстват руски представители“.

 

Той обяви и среща в края на юли-началото на август в Катар, на която ще бъде изготвен план за енергийна сигурност. Въпросът за зърнената сделка ще се обсъжда в Турция през август това лято.

 

    Националният конгрес на Демократическата партия се готви официално да одобри номинацията на Байдън следващата седмица, съобщава New York Times.

 

   Според ръководителя на южноафриканското външно министерство, делегация от африкански лидери може да посети Руската федерация за втори път за преговори за Украйна.

 

    Европейската комисия разреши на страните от ЕС да възобновят конвертирането на депозитарни разписки в акции на руски компании, блокирани в NSD. Целта е да се улесни изтеглянето на европейски инвестиции от Русия. Люксембург беше първият, който използва тази възможност, като уведоми своя депозитар Clearstream за решението.

 

    Съединените щати може да загубят правото да бъдат домакини на Олимпийските игри през 2028 и 2034 г. заради приетия през 2020 г. „Закон Родченков“, който Вашингтон използва за разследване на допинг тестове на китайски спортисти. Според Ричард Паунд, почетен президент на WADA, законът противоречи на Световния антидопингов кодекс, което може да доведе до отнемане на статута на USADA за съответствие и в резултат на това загуба на правото да бъде домакин на големи спортни събития, включително Олимпиадата .

 

    За първи път в историята на Израел ултраортодоксалните евреи ще бъдат призовани за военна служба. Това ще стане следващата седмица. Дълго време „религиозните хора“ бяха освободени от служба, но Върховният съд на Израел, във връзка с войната в Газа, реши да премахне това изключение.

 

    Германия ще намали наполовина военната помощ за Украйна през 2025 г. - до 4 милиарда евро, в сравнение с 8 милиарда евро през 2024 г. Това съобщи Ройтерс.

 

    Китай преустанови консултациите със Съединените щати по въпросите на контрола на оръжията и неразпространението на оръжията поради напрежението около Тайван.

 

    Унгария и Русия работят за възобновяване на доставките на петрол, които бяха спрени поради правни проблеми в Украйна.

 

   Повече от 120 неправителствени организации на Грузия подписаха иск до Конституционния съд срещу законопроекта за чуждестранните агенти.

 

Преди няколко дни президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заведе подобно дело за несъответствието на закона за чуждестранните агенти с конституцията.

Коментари

Още от последните новини