Съдът в Бургас се смили над 14-годишния стрелец по таксиджията

Съдът в Бургас се смили над 14-годишния стрелец по таксиджията - E-Burgas.com

Костадин ще бъде под надзор на инспектора при Детска педагогическа стая, съучастникът му Симеон Димитров остава в ареста

18-годишният Симеон Димитров остава от ареста, но 14-годишният Костадин Стоянов получи по-лека мярка за неотклонение. Това реши Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас. Костадин ще бъде под  “надзор на инспектора при Детска педагогическа стая – Ямбол“.

Случаят, в който са обвинени e отпреди 10 дни в Ямбол. Тогава двете момчета си поръчали такси в района на гробището в Дражево, където нападнали 31-годишния шофьор с цел да вземат автомобила и оборота му. При нападението са произведени няколко изстрела в гърба на пострадалия, който е успял да избяга, като се е качил в таксито. Преди това той се е сборичкал с 18-годишния Симеон, който освен огнестрелното оръжие извадил и нож, с който се самонралил. На пострадалия шофьор пък е била направена животоспасяваща операция, поради което той е избегнал фаталния край.

Служебният защитник на Симеон Димитров настоя съдът да наложи мярка за неотклонение “домашен арест“, като изтъкна аргументи, че младежът е отличен ученик и спортист в спортното училище “Пиер дьо Кубертнен“ в гр. Ямбол и деянието в което е обвинен е инцидентно. Защитата на непълнолетния Костадин С. поиска от съдебния състав да определи по-лека мярка на ученикът като предложи това да бъде надзор на директора на Спортното училище в Ямбол или надзор на инспектор в ДПС.

Обвиняемите заявиха пред съда, че искат да продължат да учат, съжаляват за стореното. След като се съобразил с подадените жалби от подсъдимите, становището на прокуратурата и доказателствата по делото Апелативен съд – Бургас е намерил жалбата на Симеон Димитров за неоснователна.

До този момент разследването разполага с достатъчно данни, за да се обоснове предположение, за авторство на грабежа и опита за убийство на таксиметровия водач. Става дума за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Съдът е преценил, че събраните доказателства сочат реална опасност от укриване на Симеон Димитров и от извършване на друго престъпление.

Въпреки чистото съдебно минало и добрите му личностни характеристики начинът на извършване на престъплението, демонстрацията на упоритост и предварителната организация навеждат на изводи за завишена опасност на извършителя, се посочва в определението. Втората инстанция намира възражението на защитника на Костадин Стоянов, че не е налице изключителен случай, който да налага едно момче на 14 г. да бъде задържано под стража, за основателно.

Предстоят експертизи, които да установят дали Костадин е разбирал свойството и значението на това, което върши и дали е могъл сам да ръководи действията си към момента на престъплението. Все още не изяснен механизмът на престъпното деяние, което е вменено и на двамата обвиняеми. Въззивният състав е преценил, че най- подходящата мярка за Костадин С. в случая е да бъде поставен под надзор на инспектора при ДПС гр. Ямбол. Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Съдът в Бургас се смили над 14-годишния стрелец по таксиджията - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Съдът в Бургас се смили над 14-годишния стрелец по таксиджията - E-Burgas.com

Африка