Събарят 17 незаконни къщи на "ало" измамници

Събарят 17 незаконни къщи на

Специализираната прокуратура възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на законността на 103 недвижими имота, собственост на 27 обвиняеми за участие в три неутрализирани през 2019 г. организирани престъпни групи за телефонни измами.

Проверени са 103 обекта на територията на Горна Оряховица, Берковица, Левски, Ветово и селата Ружинци и Арчар съобщи "Нова".

Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, един от които вече е премахнат, а два са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена за 5 обекта. 23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване), други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.

Заварените строежи са 9, проверени са и 3 преместваеми обекта, като 1 от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване.

Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация, неизпълнили служебните си задължения, са образувани 11 административно-наказателни производства: на трима служители в Община Ружинци, двама в Берковица, трима в Левски и трима във Ветово.

Предстои ДНСК да даде информация за окончателните решения по образуваните преписки в общинските администрации.

Коментари

Още от последните новини