С 364 хил. лв. правят основен ремонт на читалището в село Мъглен

С 364 хил. лв. правят основен ремонт на читалището в село Мъглен  - E-Burgas.com

На 31 октомври т.г., Народно читалище "Пробуда-1929" с.Мъглен отпразнува 90-годишнината си. Големият подарък на Община Айтоос за юбилея закъсня само с дни. На 15 ноември т.г. излезе Постановление №284 на Министерски съвет, чл. 1, т.10, с което е одобрен трасфер по бюджета на Община Айтос за авариен ремонт на  Читалище "Пробуда" - с. Мъглен, в размер на 364 428 лв.

Огромният подарък за юбилея на мъгленци е благодарение на проектните усилия на Общинска администрация да осигури финансиране извън бюджет-2019 за сградата на читалището, строена през 1969 г. В продължение на четири десетилетия не е правен основен ремонт, до пропадането на покрива на културната институция. Днес голямият читалищен салон с 200 места не може да се ползва тъкмо заради необходимостта от спешни ремонтни дейности.

Читалището в с. Мъглен е създадено през през 1929 г., когато учители и будни местни младежи, водени от родолюбиви чувства започват да развиват културна и просветна дейност, организират и театрална трупа, в малка стая, собственост на Кметството. Сградата на Читалището е построена 40 години по-късно с читалищен салон, читалня, библиотека, гримьорна и кинокабина.

Не само за читалищните дейци в селото, но и за всички мъгленци Постановлението е изключително радостна новина, защото най-сетне, 90-годишното читалище ще отвори врати за всички по-важни селски събития.

Коментари

Още от последните новини