С 11% по-евтин природен газ и с 4% по-евтино парно

С 11% по-евтин природен газ и с 4% по-евтино парно - E-Burgas.com

Природният газ поевтинява с 11,31%, от 1 май предаде "Дарик".  В резултат на това падат и цените на топлофикациите средно с близо 4%. Това е решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заседание при закрити врата в петък. Това съобщи председателят ѝ Иван Иванов на онлайн брифинг.

Регулаторът постанови нова цена на природния газ до края на май месец - 22 лева и 35 стотинки за мегаватчас.

"Спрямо април намалението е с 11%. Ако потърсим резултат от двата месеца, в които прилагаме новата ценообразуваща формула в резултат на договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50 %, тоест наполовина. Тази цена, която обявих от 22, 35 лв. на мегаватчас ще действа до края на месец май'', посочи председателят на комисията.

Най-голямо е намалението за потребителите на топлинната енергия в София, където спадът е 5,15 %, във Враца – с 4,14%, в Пловдив - с 1,08 %, в Плевен - с 2,62 %, в Бургас – с 2,97 %, във Варна – с 1,30 %. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 3,04 % по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 2,90%.

Коментари

Още от последните новини