РЗИ-Бургас: Грипът още не е тук, сега е моментът за ваксина

РЗИ-Бургас: Грипът още не е тук, сега е моментът за ваксина - E-Burgas.com

Грипните ваксини съдържат щамове, които Световната здравна организация прогнозирала най-близки в антигенно отношение до тези, които се очаква да ни атакуват през този сезон. Това каза Елица Карагьозова от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас за радио "Фокус" 

„Препоръчителният състав на противогрипните ваксини за сезон 2016/2017г. са от тип A California/H1N1 и HongKong/H3N2, а от тип Б – Brisbane”, отбеляза Карагьозова. По думите й грипът все още не е напомнил за себе си, затова сега е времето да се вземат мерки като се имунизираме.

„Трябва да знаем, че противогрипната ваксина предпазва от заболяване голям процент от хората, които са си я поставили или значително намалява тежестта на боледуването, ако човек се разболее”, обясни Елица Карагьозова. Тя добави, че противогрипните ваксини може да се прилагат на възрастни и деца над 6 месечна възраст. Те намаляват риска от разпространение на грипа сред членовете на семейството, затворени колективи, детски градини, училища, работнически колективи. 

Коментари

Още от последните новини