Руски туристи пристигат в Свети Влас за празника на лозаря

Руски туристи пристигат в Свети Влас за празника на лозаря - E-Burgas.com

С ритуално зарязване на лозята, музика и червено вино Свети Влас ще отбележи 14 февруари – Ден на лозяря. Посрещаме много приятели от България и чужбина. Идват най-вече руски туристи, които искат да видят как се празнува тук ритуалът в чест на Свети Трифон. Такъв в Русия няма, каза кметът на Свети Влас Иван Николов. Той сподели, че в навечерието на празника, местните са в трепетно очакване на виненото тържество. Не бива да забравяме родните традиции и трябва да отдадем заслужена почит на лозарството, заяви кметът.

Ритуалното зарязване на лозята ще се извърши в местността „Бадемите”. 

Народното веселие ще започне от 10.00 часа, от центъра на града.  От там ще тръгне шествие с музика и песни от българския фолклор. То ще стигне до лозница, близо до морето, където Николов,  лозари и винари ще извършат зарязването.  Ритуалното зарязване ще се разиграе около богата трапеза с обредни хлябове и червен еликсир.

Свещеник  ще отслужи водосвет за здраве и берекет през годината и ще напръска лозите със светена вода, за да е богата реколтата. Празникът ще продължи пред Културния дом под съпровода на гайди и тъпани. Там ще има  народно веселие и кръшни хора, водени от читалищните самодейци.

Коментари

Още от последните новини