Русия подсилва присъствието си в Черно море с още две фрегати

Русия подсилва присъствието си в Черно море с още две фрегати - E-Burgas.com
Николай Кръстев, БНР

В последно време Русия все по-видимо започва да показва, че във военен план разширява присъствието си в Черноморския басейн, увеличавайки своята мощ в него, информира БНР. До края на годината в руската черноморска военна база в Севастопол, намираща се в Крим, ще постъпят на въоръжения още две фрегати, с което техният брой ще стане общо три. Командващият флагмана на кораба "Адмирал Григорович" капитан трети ранг Алексей Величко разказва, че корабът е пристигнал преди три месеца в базата в Севастопол.

"Корабът "Адмирал Григоворич“ е предназначен за изпълнението на определени задачи, без ограничение в тяхното времетраене, както и мястото на тяхното провеждане. Това може да се извърши в различни океани и морета. Корабът може да противодейства на въоръжен надморски противник, както и за пресичането на опити за накърняване на бреговата инфраструктура. Също така може да конвоира други морски обекти и да обезпечава разгръщането на флота в океана и морската зона. Той е дълъг 140 метра, широчината му е 10 метра, водоизместимостта е 4000 тона, на него има 200-членен екипаж. Корабът е въоръжен с нова руска военна техника, затова и екипажът е сравнително малък за екипаж на кораб от сходен клас", сподели к-н Величко пред БНР.

Корабът може да възпира всякакъв противник дори и по въздух, разказва капитан трети ранг Алексей Величко:
 

Системата позволя фрегатата да може да възпира и да предотвратява полети на ниско летящи самолети. Тази система се доказа като добра бойна подготовка за ежедневната дейност. В кормовата част на кораба е разположена енергийната система. За нормалния живот на екипажа има създадени всички необходими за това условия, включително в сферата на снабдяването и съхранението на продуктите, както и да се приготвя също и хляб, така че при дълги презокеански мисии да се чувства добре.
 

Командирът на "Адмирал Григорович", разказва за торпедата, с които е снабден ръководеният от него кораб:
 

Това са добре изпитани оръжия, които не един път са използвани от ВМФ. Изключение в това не прави и фрегата "Адмирал Григорович“. Без значение за развитието на новите системи за въоръжение, корабите на ВМФ на Русия не са се отказали от торпедното оръжие, защото е широко ефективно и има богат боен опит. На борда на кораба има два минно торпедни апарата.

По отношение на екипажа той допълни, че всички военнослужещи на кораба са на основата на договор и са професионални военни. Преди корабът да бъде спуснат във вода и да бъде въоръжен, екипажът премина през задълбочена подготовка в руските военноморски учебни заведения.

 

Коментари

Още от последните новини