Рушащият се паметник на Спонсора

Рушащият се паметник на Спонсора - E-Burgas.com
  Ботев Пловдив   Един стадион с налети основи, един водещ футболен клуб с неясно бъдеще и още няколко федерации и отбори в очакване за загуба на спонсорство - това е равносметката за спорта от одържавяването на КТБ и атаката срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев в последните две седмици. В сфера, в която КТБ се беше разпрострял мащабно, в последните години сътресенията вече са налице.

"Осемдесет процента от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев", каза преди седмица президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов в разгара на скандала Пеевски – Василев. Въпреки че числото изглежда завишено, това изявление донякъде отразява колко значимо е влиянието върху спортния живот в България на КТБ.

В последните години всяка по-голяма федерация се опитваше да се закачи за парите на банката. За клубове като "Ботев" (Пловдив) или баскетболния "Левски" евентуалното спиране на финансирането би било пагубно, а за други ще създаде значителен дискомфорт. Федерациите по мотоциклетизъм, волейбол и тенис в по-малка или по-голяма степен подсигуряваха годишната си дейност благодарение на помощта от Цветан Василев. Преди време Богдан Николов казваше, че "ако има още няколко души като г-н Василев, пред министерството могат да им направят паметници, защото ще им свършат работата". В сфера, в която министерството на спорта се контролира директно от ДПС чрез приближени до Пеевски кадри, това си беше наливане на масло в огъня, преди той въобще да е пламнал. За Богдан Николов от коя страна на барикадата да застане не е било проблем от началото на работата на правителството на Орешарски. Но за много други настъпи време за избор и за търсене на спасение.

"Той е помогнал, защото е такъв човек. Ние няма да доказваме качествата на Цветан Василев, той ги е доказал пред всички. Някой ще каже, че Тити е лапал, лапал е Богдан Николов, но той е помогнал и на спорта и на културата", заяви старши треньорът на баскетболния "Левски" Константин Папазов при анонсирането на "движението" "Кой кого поръчва".

Мащабно "лапане"

Традиционно пламенната защита е обяснима, защото синият баскетболен отбор нямаше да е това, което е днес без финансирането от доскорошния мажоритарен собственик на КТБ. През тази година "Левски" за първи път прекъсна хегемонията на "Лукойл Академик" в баскетболното първенство. Този успех се дължеше както на най-качествения отбор, в който имаше трима бивши играчи от НБА, така и на изравнените финансови възможности. По неофициална информация бюджетът е бил 2 милиона лева, а за следващата година трябвало да бъде още по-мащабен.

"Левски" наскоро финализира преговорите за включваното си в силната Адриатическа лига, в която участват редица отбори от бивша Югославия. На пресконференцията дори трябваше да присъства Василев, но не се появи. Само таксата за участие в турнира е 150 хиляди евро на година, а отделно са разходите по пътувания, тъй като редовният сезон в турнира продължава 26 кръга с 13 домакинства и 13 гостувания. За да може да бъде равностоен, "Левски" има нужда и от по-добра селекция, а се е говорело дори за два отбора, които да участват в застъпващите се първенства и турнири. По неофициална информация за следващата година се е предвиждал бюджет от 3.5 милиона евро, който е съизмерим с разходите на едни от най-добрите български футболни отбори.

Всъщност този баскетболен вариант на "Левски" се роди покрай собствеността на зала "Универсиада". Когато при управлението на НДСВ половината от залата беше приватизирана от фирма, близка до Делян Пеевски, а след това изкупена изцяло при тройната коалиция, издръжката на баскетболния отбор беше един от естествените начини за осигуряване на някаква редовна спортна дейност в съоръжението. То всъщност се превърна и в един от спортните примери, където интересите на настоящите врагове Василев и Делян Пеевски се преплитаха най-очевидно.

При приватизацията залата попадна във фирмата "Велдер билд", смятана за близка до Пеевски, а нейният управител Иван Джиджев беше президент и на баскетболния клуб. Преди няколко месеца Джиджев беше изтеглен от Василев като президент на футболния "Ботев", а и финансирането на баскетболния клуб е останало в неговата сфера на влияние. Сега репликата на Константин Папазов отпреди месец "Единственото сигурно е, че ще играем в Адриатическата лига" започва да звучи много несигурно.
Коментари

Още от последните новини