Румяна Бъчварова: Възможно е рязко нахлуване на мигранти от българо-турската граница

Румяна Бъчварова: Възможно е рязко нахлуване на мигранти от българо-турската граница - E-Burgas.com

Това обаче било хипотетично и МВР имало план как да се справи

Възможно е „рязко нахлуване“ на мигранти от българо-турската граница, заяви днес на специална пресконференция Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това нещо баче е хипотетично и МВР имал разработен план как да се справи с този проблем. Това е и една от основните опасности за страната ни, както и възможността да се увеличи посетепенно броят на пристигащите в страната мигранти, невъзможността им да излизат и оставането на наша територия.

Бъчварова сподели още, че се променя структурата на бежанския поток, като доминират

 мигрантите, идващи от Афганистан и Ирак, намалява, при това доста значително, потокът от Сирия. „Те променят и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни, ние като държава, да реагираме на исканията им за получаването на статут в България“, сподели Бъчварова.

„Другият фактор, който променя ситуацията е, че следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес", т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад", допълни Бъчварова.

Вицепремиерът напомни, че бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година. Според министър Бъчварова е възможно и „рязко нахлуване" от българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него.

До момента няма подадени молби за връщане на мигранти от Сърбия в България, съобщи още Румяна Бъчварова. Тя посочи, че в сравнение с миналата година бежанският поток е намалял с около 20-30 на сто.

Министър Румяна Бъчварова допълни, че страната ни е поискала още 300 служители на европейската гранична агенция Фронтекс, които да помагат при охраната на нашата граница.

Коментари

Още от последните новини