Росица Янева: Има как да познаем, ако наши приятели са жертва на трафик

Росица Янева: Има как да познаем, ако наши приятели са жертва на трафик - E-Burgas.com

Престъпленията се доказват трудно, защото жените ги е срам или страх да говорят по проблема

Има как да познаем, ако се усъмним, че наш съученик или приятел е станал жертва на трафик. Типичното поведение на такъв човек описа председателят на Комисията за борба с трафик на хора в Бургас Росица Янева, която днес поведе „Походът на свободата“.

„Ако ни е близък човека, тогава ще забележим необичайна промяна в поведението му, особено при по-младите момичета. Ако говорим за сексуална експлоатация, обикновено тя се е запознала с някой младеж и се е влюбила. Тази емоционална свързаност той я използва, за да я въвлече в трафика на хора. Тя се отделя от приятелите си, крие, не споделя, става различна изведнъж, не се включва в приятелските кръгове и тогава можем да се усъмним, че този „принц“, който уж я обгражда с внимание, всъщност може да представлява риск за нея“, обясни Янева.

Общо 41 са жертвите на трафик в Бургас през изминалата година. Това са жени, които основно са свидетелствали по две форми на това престъпление – трафик с цел сексуална експлоатация и трафик на бременни с цел продажба на бебета в Гърция.

Обикновено жертвите са на възраст между 18 и 35 години „Зависи за каква точно форма на експлоатация става въпрос. Миналата година имахме случаи на 14-15-годишни момичета, които бяха експлоатирани сексуално, след това бяха забременели и бяха подготвени да се продадат бебетата им в Гърция“, разкри още Янева.

Има задържани лица, всяка година се водят между 8 и 11 новообразувани досъдебни производства, но това са случаи, които след това водят до не толкова сериозни присъди, а понякога дори не са ефективни. Проблемът, е че свидетелките се отказват от показания, защото или ги е страх, или срам или пък понякога чувстват вина, и поради тази причина престъпленията трудно се доказват в съда.

 

Коментари

Още от последните новини