Родителите ще трябва да информират децата, че са осиновени

Родителите ще трябва да информират децата, че са осиновени - E-Burgas.com

Осиновено дете вече няма да може да се разсиновява, ако осиновителите пожелаят това. Това предвиждат част от промените в Семейния кодекс, които бяха представени от министрите на труда и социалната политика и на правосъдието Зорница Русинова и Екатерина Захариева. Промените ще бъдат публикувани на обществено обсъждане за предложения и забележки.

Сред другите идеи за промени е възрастовата разлика между осиновителите и детето да не надвишава 50 години. Всички осиновители ще бъдат задължени да информират децата в най-ранен етап от живота им за това, че са осиновени.Предложенията предвиждат да се улесни процедурата по разкриване на тайната на осиновяването.

"Действащата сега процедура предвижда такава възможност само когато я налагат изключителни обстоятелства и става по решение на съда. Практиката показва на първо място, че няма определение какво е това изключителни обстоятелства и всъщност досега почти винаги, когато има такива дела, има отказ", каза правосъдният министър.

Тя допълни, че се предвижда създаването на съвет към правосъдното министерство, който ще се занимава с произхода на осиновеното дете. Пълното разкриване на тайната обаче ще става само след съгласие на биологичните родители. Според Захариева има доста биологични родители, които искат да имат връзка с децата си, дадени за осиновяване.

Коментари

Още от последните новини