Родителите са първият филтър на децата за опасности в интернет

 Родителите са първият филтър на децата за опасности в интернет - E-Burgas.com

„Родителите са първият филтър на децата за опасности в интернет”. Това заяви експертът по киберсигурност и бивш ръководител на отдел „Киберпрестъпления” в ГДБОП Явор Колев в студиото на "Твоят ден" по повод ново опасно предизвикателство в популярната сред децата социалната мрежа TikTok. Blackout Challenge подканва младежи да задържат дъха си и да предизвикват задушаване до степен да загубят съзнание, а после да качат видео в социалната медия. Гръцката полиция разследва връзка между самоубийство на 14-годишно момче и предизвикателството. Според информацията момчето, което било спортист, се е обесило в дома си в Атина.

Колев обясни, че родителите трябва да позволяват на децата си да имат акаунти в социалните мрежи, за да могат да следят какво харесват и гледат. Експертът по киберсигурност препоръча да се преглеждат видеата и след това да се обсъждат с подрастващите.

„Много родители считат, че детето е в безопасност, когато детето е в стаята. Дори те оставят детето с телефона, само за да ги остави то на мира. Но родителите трябва да знаят, че в интернет не е безопасно и трябва да следят постоянно какво правят децата им там”, категоричен е Явор Колев.

По думите му най-уязвими са децата на възраст между 8 и 16 години – тогава те започват да се осъзнават сексуално. За сметка на това, допълва той, възрастта, на която децата започват да използват електронни устройства, ще пада постоянно.

Коментари

Още от последните новини