Родители на деца с увреждания излизат на протест, искат адекватна финансова помощ

Родители на деца с увреждания излизат на протест, искат адекватна финансова помощ - E-Burgas.com
Снимка: БНТ

Родители на деца с увреждания в поне десет града ще протестират в сряда с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и да изготви електронен регистър на хората с увреждания, съобщи „Дарик“.

Националният протест освен в столицата ще се проведе и в Бургас, Пловдив, Варна, Добрич, Габрово и други български градове.

Преди ден социалното министерство обяви, че предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина. Това ще важи само за децата до 18-годишна възраст. Родителите обаче са загрижени как ще изхранват децата си след навършването на пълнолетие.

"Пак не са преценили, пак не са обмислили, че тези деца не порастват. Като станат на 18 не тръгват на работа, нито спират да ядат, нито спират да са на памперси", каза Вера Иванова, която е майка на дете с церебрална парализа на 20 години.

Тя обясни, че получава 137 лева пенсия и малко над 70 лева за придружител на дете със 100-процентово увреждане с чужда помощ.

Майките в София заплашват с гладна стачка пред Министерския съвет и продължават да настояват за създаване на електронен регистър на лицата с увреждания.

Коментари

Още от последните новини