Рибарски постройки горяха край Златни пясъци

Рибарски постройки горяха край Златни пясъци - E-Burgas.com
Снимка: БГНЕС

Голям пожар се разпространи тази нощ в рибарското селище "Френклиман", намиращо се край Златни пясъци, съобщи БНТ.

В бедствието няма пострадали. Напълно са унищожени две постройки.

През ноември 2016 г. на същото място изгоряха 15 постройки, а февруари тази година изгоряха още две бараки. Според версията на рибарите палежите са били умишлени.

Пожарът възникнал около 22:30 часа, като много бързо се е разпространил и обхванал двете постройки. Много бързо на мястото са пристигнали три пожарни. Наложило се пожарникарите да гасят огъня в продължение на няколко часа.

Според Данко Недялков, председател на лодкостоянка "Френклиман" в гасенето са се включили и други хора. Той посочи, че хората са използвали маркучи, но това не оказало резултат. "Късметът е, че дойдоха за 10 минути и потушиха, иначе трябваше всички тези бараки да изгорят", добави той.

Полицията във Варна посочи, че случая вече се проверява, като причините за бедствието все още не са ясни. Рибарите обаче отново се съмняват, че става дума за умишлен палеж на постройките.

Според рибарите мястото е апетитно за някои хора. Те споделиха, че вчера, 21 април, представители на частна фирма, която има интерес да строи в близост до селището, са заградили с камъни пътя към бараките на рибарите. Рибарите обаче преместили преградата на пътя.

Един от членовете на лодкостоянката - Пенчо Иванов, заяви, че въпреки воденето на разследванията от страна на компетентните органи до момента няма нито едно становище. Според него по този начин "се дава възможност на мутри да ни палят, да ни гонят и по всякакъв начин да ни тормозят." Според него пожарът има общо с преградения път - "Този път преграден, пожарните не могат да стигна до тук, запалват двете бараки и цялото селище изгаря", заключи той.

Фирмата инвеститор не е дала отговор на отправените упреци. Въпреки това рибарите са категорични, че целта на палежа е те да бъдат изгонени от селището. Потърпевшите 56 рибари търсят съдействие от институциите. Те заявиха и готовността си за протест - ако се наложи те ще затворят главния път Варна - Албена.

Днес рибари протестират и край Стара Загора. Причината за недоволството на рибарите е липсата на законодателни промени, които да криминализират нелегалния улов на риба. Според тях заради бракониерство е унищожен риболовния ресурс на много места в страната, защото нелегалните рибари били най-активни по време на забраната за улов, когато рибата пуска хайвера си.

Коментари

Още от последните новини