Рибари обвиниха военните за смъртта на делфините

Рибари обвиниха военните за смъртта на делфините  - E-Burgas.com

Масовият мор на делфини в Черно море е заради детонация по време на военно учение, твърдят рибари. Те са против обявеното намерение да се забрани риболова.
Премиерът Бойко Борисов заяви вчера след среща с еколози и двама министри, че забранява риболова в районите в Черно море, в които има популация на делфини.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 по Южното Черноморие, съобщи на срещата министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Ако трябва ще сменяме министри, но риболовът няма да спре, закани се рибар от Царево и призова всеки еколог, който иска, да излезе на риболов с него. 
Рибарят заяви пред БНР, че е готов да лежи 5 години, колкото е законовото наказание, ако делфин се заплете и пострада в мрежите му. 

"Мисля, че малко трябва да помисли и господин Бойко Борисов, че при тези учения Черно море, на военните, при тези гърмежи и топтежи е нормално да има и такива стресирани животни. Хвърляха се бомби, тътенът се чуваше чак тук, на брега", посочи още рибарят.

По думите му тях ги нарочват за виновни за смъртта на бозайниците, но истината е, че те сега не им пречат, тъй като рибата, с която се хранят, се е изтеглила навътре в морето на прохлада.

„При детонации силата на звука е 170 децибела, а тя вреди на вестибуларния апарат на делфините. Вследствие на това те се дезориентират и се губят. При малките това е фатално, защото сучат на два часа и когато са далеч от майките си, умират“, коментира пред "Труд“ доц. д-р Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология към БАН във Варна. 

Той поясни, че за да се разбере причината за смъртта на делфините, трябва да се направят аутопсии на труповете им.

Експертът поясни, че бозайниците може да са умрели в Румъния, а течението да ги е докарало до родните брегове.

Коментари

Още от последните новини