Ресторантът на хотел "Приморец" изненадва гостите си в Световния ден на сушито

Ресторантът на хотел

Много изненади е подготвил ресторант „Salini“в бургаския хотел „Пиморец“ за днешния Световен ден на сушито. За удобството на клиентите ще се погрижи шеф Ивелин Кръстев, който е един от най-големите суши майстори в България.

„Използвахме Световния ден на сушито като тема за нашия ресторант, за да можем да приобщим гостите към тази хубава инициатива, да ги изненадаме с нещо приятно и да ги накараме да се чувстват добре.“ съобщиха от управата на хотела. 

Програмата в ресторанта на хотела тази вечер ще започне от 18:00 часа. Гостите ще могат да се запознаят с историята на сушито, да видят на място как то се приготвя, да се включват в самото приготвяне и разбира се да опитат крайния резултат. 

В момента сушито е много популярна храна в целия свят. Тази храна обаче има много интересна история, която естествено идва от Япония. В миналото японците са съхранявали рибата, като са я осолявали. В последствеи обаче те откриват, че това може да стане и с използването на ферментирал ориз. Първото суши всъщност било само от парченца риба, които били съхрнявани по този метод. Чакай през XIX век един готвач въвежда сушито като бързо хранене, след което бързо става популярно из цял свят. Причините за това са, че то е здравословно, лесно за консумация и с добри вкусови качества, които се приемат от много различни култури по света.


Ето какво каза шеф Ивелин Кръстев по повод отбелязването на Световния ден на сушито в хотел „Приморец“ : 


Какво да очакват хората от събитието довечера?

Ще им покажем видовете суши – нигири, урамаки, футомаки, хосомаки и сашими. Искаме едновременно да направим реклама на ресторанта си и на видовете суши, хората да опитат, да видят как ние приготвяме сушито в ресторанта, съответно ако може по този начин да приобщим повече хора към идеята да опитат този вид храна. Сушито е доста разнообразно, навлязло е вече в България през последните 5-6 години се приготвя традиционно навсякъде.


Приехме ли сушито като нормална храна иливсе още го смятаме за нещо твърде екзотично? 

Българите вече са го приели като част от ежедневието си и храната, която консумират, тъй като е доста полезна, а и не е толкова натоварваща. 


Могат ли любителите на суши да го приготвят сами вкъщи?

Хората могат да си приготвят суши вкъщи, стига да имат нужните продукти. За целта има специални рогозки, с които се завива самото суши, Трябва да имат нори – водораслите, с които се завиват, също така има и доста видове ориз 

От колко време се занимавате със суши?

Аз се занимавам от 10 години със суши. Смея да кажа, че съм достигнал едно добро ниво, след като толкова време градя име. Обучавам хора, които да практикуват суши. Самото суши при нас е нов стил. Взело е частица от българските сирена и съответно до известна степен е побългаряване, като се е отдалечило от традиционния вид в Япония. Гледаме да предлагаме риби, които са познати на хората в България, за да могат да консумират без да се притесняват. 

Коментари

Още от последните новини