Най-големите европейски забележителности ще бъдат изградени в парка в "Славейков"

Най-големите европейски забележителности ще бъдат изградени в парка в
Снимка Google

Общинските съветници избраха Парк Европа за тема на атрактивния проект

След дългократно дъвкане на темата за Парк на миниатюрите в Бургас, местният Общински съвет реши да измести местонахождението на бъдещия проект да бъде в парк „Св. Троица“ в ж.к. „Славейков“. Предложението е на Георги Манев и е свързано с изграждането на новия басейн, като двата обекта биха си били взаимополезни в привличането на туристи. С 35 одобрителни гласа на съветниците новото предложението за място автоматично елиминира предишното зададено – в парк „Езеро“.

Не толкова единодушни бяха обаче дискусиите за избор на тематика на бъдещия парк. Върху предложените три варианта – Български Черноморски регион, Фестивал на пясъчните фигури и Парк Европа, бяха добавени Бургаски Черноморски регион и Парк Черно море, предложено от Диан Димов.

В крайна сметка най-интересните европейски забележителности ще бъдат изградени в миниатюри в парка в „Славейков“, като един от мотивите е, че е безсмислено да се правят миниатюри на забележителностите в Бургаския регион, предвид факта, че в някои случаи на туристите е по-лесно да отидат и да отидат и да ги видят в оригинал. Като например о-в Света Анастасия. „Нещата, които имаме в Бургаско няма смисъл да хвърляме пари и средства за техни миниатюри. Могат да се направят диплянки, които да се раздават в хотелите. Три години се мотахме докато Правец и Велико Търново ни откраднаха проекта, затова можем да се върнем към първоначалния си вариант и да направим  Парк Европа с европейски миниатюри“, заяви Ангел Божидаров.

Интересно предложение направи и Диян Димов, като според него правилната тема е Парк Черно море, където всички пристанищни градове на Черно море били побратимени и това би допринесло за развитието и на морския туризъм. Това обаче бе посрещнато на нож от някои съветници, тъй като било недопустимо да се прави реклама на конкуренцията.

„Когато мислим наименованието на нещо с търговско предназначение, дългите описания тип СССР, не вършат работа. Не съм специалист, но всички сме частници и от реклама поне малко разбираме. Наименованието на подобно нещо, трябва да е кратко и съдържателно и да казва много неща, дългите имена нямат рекламно послание“, пък отбеляза съветникът Евгений Мосинов, който от името на групата на БСП одобри предложението за ново и по-просторно място от предварително зададеното в докладната на зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Без нито един отрицателен глас, и с 36 „за“ се Парк Европа ще бъде най-новата мащабна атракция в Бургас. Парк Бургаски Черноморски регион пък събра неодобрението на 26 общински съветници, а Парк Фестивал на пясъчните фигури -22 и само един „за“. Относно мястото - паркът в „Славейков“, то бе категорично подкрепено от 35 общински съветници.

Коментари

Още от последните новини