Ренета Инджова гостува в Бургас със своята изящна „Philadelphia Regalit Корени и цвят“

Ренета Инджова гостува в Бургас със своята изящна „Philadelphia Regalit Корени и цвят“ - E-Burgas.com

Първата и единствена засега жена министър-председател на България ще бъде в Бургас на 19 юни, но не за да говори за политика и за неизбежните от допира с нея болезнени белези в душата. Ренета Инджова идва на морския бряг, за да разкаже за своя род и народ, за да ще представи своята книга „Philadelphia Regalit Корени и цвят“. Срещата й с жителите и гостите на града е от 18.00 часа в зала „Георги Баев” в Казиното.

 „В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една стогодишна семейна идилия. Нейния идеал посвещавам на моя (на)род.“,  казва самият автор.

Заглавието се състои наполовина от латинското название на билката ралица и наполовина от името на град Филаделфия, на чиято почва Цветето - герой и посвещение на този текст, постига пълния си разцвет.

Ралица (1978 – 2014) е дъщерята на Ренета Инджова, а историята за нейното разцъфтяване и корени пръска светлина и топлина по целия спектър на обичта. За благословията да умее да обича родът, тръгнал от арменски бежанци, има природен талант, грижливо култивиран от поколение в поколение като „идилия“ под знака на „жертвата и посвещението“.

Книгата излиза от рамките на първоначалния замисъл и по думите на авторката „ ...се роди хрониката на моя род”.

Philadelphia Regalis е светла, трепетна, лична, лирична и идилична книга, плод не толкова на едно „напрегнато от знаци и символи съзнание“, колкото на гордостта от всичко, което успява да постигне за 36-те си години на земята една „божествено зададена добродетелност с име на цветето Ралица“, подчертават от издателска къща”Кибеа”.

Коментари