Ремонтът на "Фердинандова" започва с премахването на 30 дървета

Ремонтът на

На обновената улицата ще бъдат засадени 51 млади фиданки на тяхно място

30 дървета ще бъдат отсечени или изкорени, заради предстоящия ремонт на ул. "Фердинандова" между "Шейново" и "Гладстон". 24 от тях ще бъдат отсечени, а други 6 ще бъдат изкоренени и преместени. Става дума предимно за явори, един източен чинар и един червен дъб.  Растителността главно е с възраст предимно над 30 години и под влиянието на екологичните фактори в градски условия се наблюдават влошено фито-санитарно състояние и лоши физиологични качества. През последните десетилетия въздухът в урбанизирана среда, примесен с автомобилни газове и примеси е оказал негативно влияние върху растителността.

Отчита се и фактът, че при подмяната на тротоарните и уличните настилки, подземната инфраструктура и осветителните тела, кореновата система и стволовете на дърветата неизбежно ще бъдат допълнително наранени, което ще влоши тяхното и без това лошо фитосанитарно състояние. Част от дърветата пък са в незадоволително състояние, но за същите няма заключение да са опасни. Независимо от това, са с доказана невъзможност за запазване по проекта, което също налага тяхното преместване. 

Живущите на ул. "Фердинандова" обаче не трябва да се притесняват, че улицата ще остане неозеленена. На мястото на отсечените и преместените дървета, ще бъдат засадени 51 броя дълготрайни декоративни едроразмерни дървесни видове. Фиданките ще широколистни видове, високи по два метра и половина, с добре оформена корона. 

 

Коментари

Още от последните новини