Рекордно производство на пшеница в страната през 2016!

Рекордно производство на пшеница в страната през 2016!  - E-Burgas.com

Производството на пшеница в страната през 2016 г. е 5.6 млн. тона. Това по данни на Министерството на земеделието и храните е най-голямата реколта от 1980 г. насам. За сравнение - през миналата година добивът е бил 5 млн. тона. Резултатите от зърнената кампания бяха съобщени от министъра на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Националния консултативния съвет по зърното през седмицата. По-думите на Танева средният добив и качествата на пшеницата също са по-добри, пише "Капитал".

"По отношение на баланса и движението на реколтата от пшеница заедно с преходния остатък от миналогодишна реколта България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6 млн. и 60 хил. тона пшеница. Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража. Останалото количество, което е близо 69% от общия добив, е за търговия и износ", обяснява Танева.

По-добрите резултати в тазгодишната кампания са резултат най-вече от повишаването на ефективността на зърнените стопанства. "Комбинираха се много фактори. От една страна, зърнопроизводителите направиха големи инвестиции в техника и модернизация, въведоха нови технологии и сортове. От друга обаче, влияние имаха и добрите метеорологични условия", обясни пред "Капитал" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалков.

Средният добив от пшеница за страната е 494 кг спрямо 453 кг/дка година по-рано. Той нараства плавно през последните години (виж таблицата), като пряко отношение към този процес имат субсидиите за модернизация по Програмата за развитие на селските райони, чиито основни получатели за периода 2007 г. - 2014 г. бяха именно зърнопроизводителите.

Коментари

Още от последните новини