Рекордна година за туризма

Рекордна година за туризма - E-Burgas.com

Рекордна година по оборот, по внесени данъци и социални осигуровки ще бъде годината в туризма, по думите на Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пред БНР.  Според хотелиери и туроператори българите имат култура на пътуване и  изполват почивните дни за пътуване както в страната, така и в чужбина, а в началото и в края на лятото гръцките хотели предлагат по-ниски цени и това е предпочитаното време за почивка от страна на българите туристи.

Заедно с туристите от Сърбия, Македония и Русия българите сме преобладаващата група летуващи. И тъй като децата в Сърбия започват училище на първи септември, до средата на този месец българите доминират, а в последните четири почивни дни наблюдавахме и засилен трафик в посока Гърция.  Байко Байков -  председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти отчете, че тази година има по-голям интерес към Гърция и той е на път да стане постоянен. Предимствата на южната ни съседка са хубавото време, близостта и достъпа да добре уредени плажове. Много хора самостоятелно организират пътуването си, допълни той:

Това е тенденция, която се появи преди няколко години и се задълбочава, от гледна точка и на подобрената инфраструктура и повечето гранични пунктове към Гърция. Със сигурност, над 100 000 българи са пътували в посока Гърция по време на празниците.

Благой Рагин - председател на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация коментира:

Много сънародници си оставиха парите в Гърция – над 500 милиона лева останаха там, но преди 20 години 300 000 българи работеха в Гърция. Така е в живота – един път печелиш, един път губиш.

Рекордна година по брой туристи, оборот и внесени данъци ще бъде годината в туризма, отчете Рагин. Най-много постъпления идват от хотелите в Слънчев Бряг, Албена и Златни пясъци. Според Рагин, българските хотели са успели да привлекат значителен брой български туристи за празниците през септември, а интересът е главно към  дестинациите по морето, СПА курортите и в местата с културно-исторически забележителности

Подобряването на плажната инфраструктура, на пътищата и изграждането на пречиствателни станции са фактори, които ще върнат интереса на българите към Черноморието, очаква Байков.

Коментари

Още от последните новини