Рекорден ръст на чуждите туристи това лято, приходи от над 3 млрд. лева

Рекорден ръст на чуждите туристи това лято, приходи от над 3 млрд. лева - E-Burgas.com

Рекорден ръст на чуждестранните туристите през изминалия летен сезон и очакван силен зимен сезон – тези тенденции, подкрепени със статистически данни бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелова в НС днес. Те бяха обявени след питане на депутатите Ася Пеева и Павел Христов по време на парламентарния контрол. Народните представители поискаха конкретика какви са окончателните резултати от летния туристически сезон за 2018 г., реализирани ръстове и в какъв размер са те по отношение на месеците май и септември.

„Основната цел на ресорното министерство е превръщането на страната ни в целогодишна туристическа дестинация. Стъпките за това са залегнали в увеличаване степента на разпознаваемост на страната като държава с изключително културно-историческо наследство, съчетание на природа, множество минерални извори, наред с развития масов летен туризъм. Ето защо приоритет трябва да бъде удължаване на летния и зимния сезон“, коментира от трибуната Ася Пеева.

По данни на министър Ангелкова последните 3 години бележат рекордни резултати в отрасъла, а сред мерките за запазване на тази тенденция е и удължаването на летния и зимен сезон. „По данни на БНБ приходите от международен туризъм за януари-септември 2018 г. възлизат на 3 млрд. 200 евро, като ръстът спрямо същия период 2017 г. е 7%. До октомври тази година над 8 400 000 са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с близо 5 % за същия период година по-рано“, заяви Ангелкова.

По отношение „крилата“ на сезона само за май 2018 г. общият брой чуждестранни туристически посещения в България е близо 715 000, ръстът спрямо май 2017г . е 15,8%. За май и септември общият брой посещения е близо 1 700 000 чужденци или общ ръст от 9,8 %. Приходите от международен туризъм за двата посочени от Ася Пеева месеци възлизат на 680 млн.евро. По данни на ресорното министерство изминалия летен сезон е бил особено успешен, а заложените преди началото му прогнози са били реализирани. За юни-септември 2018 общият брой туристически посещения на чужденци е бил близо 5 500 000. Ръстът спрямо същия период миналата година е над 4%. , като се работи в посока устойчивост на България като предлагана дестинация. Юни-август тази година 41% от осъществените почивки от български граждани са били в страната ни, те са посетили не само Черноморието, но и вътрешността на страната. По този начин се насърчават и развиват културно-историческите дестинации, създаването на винено-кулинарни маршрути, обхващащи над 100 общини.

В отговор на въпроса на бургаския депутат бяха изнесени и прогнози за предстоящия зимен сезон. „Очакваме над 5% увеличение на чужденците, интерес има от Великобритания, Турция, Гърция, Русия и др. Миналогодишният зимен сезон беше най-успешният от влизането на България в ЕС по брой посещения на чужди туристи. За декември 2017-март 2018 те са били над 1 650 000 или 12% ръст“, допълни ресорния министър.

Бургаският депутат коментира, че е важно да се информират не само народните представители но и българското общество за изпълнение политиките на министерството с конкретни цифри. „Данните представени по отношение на броя планирани полети, седалков капацитет и планирани дестинации също е много добър преди началото на зимния сезон. Летище София очаква близо 8120 полета за Зима 2018-2019, седалковият капацитет на полетите надхвърля 1 300 000, миналият сезон са били с 50 хил.по-малко. За Великобритания има планирани 1345 полета, за Германия -1274 и др. Интерес има и към чартърни полети през Летище Пловдив от туроператори. Това е една много оптимистична прогноза“, коментира Ася Пеева по повод изнесената информация.

Коментари

Още от последните новини