Рекорден прием на пилоти за ВВС

Рекорден прием на пилоти за ВВС - E-Burgas.com

Най-висок прием за последните пет години за пилоти за ВВС обяви факултет "Авиационен", който е част от Националния военен университет. Тенденцията на увеличение е от няколко години. Тази година в Долна Митрополия ще бъдат приети 32-ма курсанти, от които 15 ще се обучават за летци.

Всяка година желаещите да учат за военни пилоти в Долна Митрополия са между 50 и 70. За едно място се борят от 7 до 10 кандидати.

"Приемът е увеличен почти двойно сравнено с миналата година, но това не е прецедент. Преди 3-4 години броят на пилотите също беше от 10 до 12 души. Това е преценка на командването на ВВС." заяви пред БНТ полк. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ по ВВС.

През последните години с малки изключения почти няма незаети места за курсанти. Миналата година са приети 7 летци. Сред най-големите препятствия пред кандидатите са строгите изисквания за здравословно състояние. Сегашните курсанти казват, че за успеха са нужни спокойствие и мотивация.

В авиофакултета учат и студенти по граждански технически специалности. Курсантите, които се обучават за ВВС са около 170. Привличат ги както романтиката, така и перспективите в армията и извън нея.

Коментари

Още от последните новини