Режисьорка, работила с Никълъс Кейдж, се срещна с млади бургаски видеографи

Режисьорка, работила с Никълъс Кейдж, се срещна с млади бургаски видеографи - E-Burgas.com

Анна Дамаскова работи в киноцентър Ню Бояна по мащабни холивудски продукции. Завършила е режисура в Англия. На есен заминава да учи магистратура в Лос Анджелис, в един от най-престижните киноуниверситети в света. В специалността продуцентство заедно с нея са приети едва двайсет и трима човека от други държави. „Хелбой“, „Ашрам“ и „211“ с Никълъс Кейдж са последните филми, по които е работила като помощник-режисьор. Те все още не са излезли по кината. Анна Дмаскова е родена в Бургас и с удовоствие прие поканата за среща с участниците от проекта „Модерна телевизия и видео“ на Център за млади таланти в града. Тя им разясни какви са основните етапи по създаването на един филм. Чрез видеопримери им показа как изглежда една снимачна площадка, каква отговорност има всеки от професионалистите на терен, каква е сложната дванадесетчасова програма на един снимачен ден и още много неща.

Особен интерес предизвика видеото за учебния киноцентър в Бояна, където всеки пълнолетен млад човек може да кандидатства и да бъде обучен на основни умения, необходими за работа в киното. Впечатляващ беше клипът за специалните ефекти. Анна Дамаскова разкри на младите видеографи както привлекателната, така и трудната част от снимачния процес. Тя показа видеоклип на певеца Рафи, в който актрисата се разхожда по разголена вечерна рокля през зимата и се усмихва щастливо при температури близки до нулата.  Обясни  също за работата на операторите, гримьорите, каскадьорите и специалистите, които се грижат за оръжията, патроните и изстрелите. Разказа за хората, които участват в експлозии и нарочно се запалват, за да горят в кадър. Сподели впечатления от работата си с Никълъс Кейдж и други известни актьори, които според нея са напълно отдадени на професията си. Полагат постоянно усилия да качват или свалят килограми според ролята, да бъдат във форма, да изглеждат добре на екран, да изпълняват изискванията на режисьора...

Близо три часа Анна Дамаскова разкриваше пред младите таланти моменти от своята работа с известни актьори и режисьори и отговаряше на техни въпроси. Видеоразходката през филмовите декори въведе младите видеографи  във вълшебния свят на киното и им даде яснота кое как се прави. Накрая всички се разделиха като приятели и се уговориха срещата да се повтори.
    

Коментари

Още от последните новини