Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи - E-Burgas.com
Снимка: marginalia.bg

Трима българи и един французин са задържани във френския град Лион, след разкриването на мрежа за експлоатация на работна ръка, предаде  NOVA TV.

167 души жертви на съвременно робство са били наети да берат грозде за четирима производители в Бургундия. Едновременно с операцията на френската полиция са били извършени обиски и разпити в България, в присъствие на разследващи от Франция, съобщават френски медии.

Работниците били наети чрез законно действаща агенция за работа в България. Обещани им били по 60 евро на ден, като разходите за транспорт и жилище били покрити. Българите обаче били настанени в къмпинг, като разходите за храна им се приспадали от заплатите.

След края на договорите повечето от работниците нямали достатъчно средства да се завърнат по домовете си. Разследването започнало още в края на 2018 г, когато сезонните работници се оплакали от лошите условия на труд след като се прибрали в България. По разкриването на мрежата за експлоатация са работили повече от 80 разследващи, включително служители на Европол.

Коментари

Още от последните новини