Расте броят на осиновените бездомни кучета в Бургас

Расте броят на осиновените бездомни кучета в Бургас - E-Burgas.com

За 2020 г. на територията на община Бургас са уловени и кастрирани 282  кучета

192 животни от Приюта за безстопанствени кучета са намерили свой дом през 2020 година. Това на практика е 68% от постъпилите през миналата година кучета в приюта и с 22 повече от предходната година, съобщиха от общината за e-Burgas.

В бургаския приют се настаняват временно безстопанствени кучета, както и животни, доведени от граждани. Капацитетът му за настаняване е за около 80-85 кучета.

От 2008 г. Община Бургас има приета и изпълнява Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета. От общинския бюджет всяка година се осигурява съответния финансов ресурс за изпълнението на дейността на Приюта. Извършените разходи за цялостното функциониране и издръжка на Приюта за 2020 г. са в рамките на приетата по бюджета на Община Бургас план-сметка в размер на 163 789 лв., като конкретните дейности по изпълнение на Програмите за безстопанствени животни са в размер на 74 150 лв. 

Съгласно Програмата и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на Приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се против бяс, кастрират, маркират и връщат по местата, от които са заловени. Методът „Кастрирай и върни“ като начин за контрол на популациите от бездомни животни е препоръчан от Световната здравна организация и цели ефективното намаляване на популацията бездомни животни. 

За 2020 г. на територията на община Бургас по Програмите са уловени и кастрирани 282  бр. кучета 

Друга основна причина за намаляване нивото на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Бургас е и активното информиране на обществеността за животните, които се предлагат за отглеждане, чрез фейсбук и интернет страницата на Приюта. 

Коментари

Още от последните новини