Ръст на пазара за товарни автомобили в България

Ръст на пазара за товарни автомобили в България - E-Burgas.com
снимка: kamioni.bg

Пазарът на лекотоварни автомобили в България е пораснал със 7.4 процента през 2016 година, достигайки 4890 превозни средства, показва статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). С това той почти се е изравнил с пазара в Гърция, който допреди кризата бе над три пъти по-голям от българския, пише Automedia.bg. 

Като цяло годината е била добра за производителите на товарни машини в Европа. Секторът е пораснал с 11.6% до общо 2.34 милиона автомобила, благодарение най-вече на солидния ръст на южноевропейски пазари като Италия (почти 50%) и Испания (11%). 
При тежките камиони (над 16 тона) ръстът е 16%, като и тук най-много е дръпнал италианският пазар (над 200 процента). При автобусите продажбите в ЕС са се увиличили с 5.5%. 

Както и при леките автомобили, ръстът на българския пазар изостава чувствително от този в други страни от нашия регион. Хърватия отчита 22% ръст и общо почти 6700 продажби; в Унгария сделките са близо 17 500, което е ръст от 21%, а в Румъния пазарът се е увеличил с 28% до над 11 000 машини. Тези данни се отнасят само до лекотоварни машини с тегло до 3.5 тона. България още не е предостав

Коментари

Още от последните новини