Рашков разкрива крупни измами с пари за пътища

Рашков разкрива крупни измами с пари за пътища - E-Burgas.com

инистърът на вътрешите работи Бойко Рашков съобщи за крупни измами с пари за пътища на пресконференцията на "Продължаваме промяната".

По думите му близо година в МВР се провеждат целенасочени разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързани тясно с конкретни фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали у нас.

Разследванията са установили, че на тези фирми са отпуснати авансово между 50 и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани за строителство на пътища, включително за АМ "Хемус".

"Установено е, че при разследванията тези държавни средства не са вложени в изграждане на пътищата. Разходвани са за различни нужди. Някои от фирмите са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми, използвани са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и са заминали в неизвестна посока. Тези средства не е ясно къде се намират и за какво се използват. МВР има данни, че част от тези фирми са сложили тези средства в обекти, които удовлетворяват техните интереси", каза Рашков.

Вътрешният министър заяви, че още утре ще направи необходимото, за да може тази информация да стане публично достояние. Разследвания се извършват в няколко държавни органи, каза още той.

"В МРРБ се подготвя финансиране на същите фирми без да се потърси сметка за огромните финансови ресурси, които са потънали във фирмите, стоящи близо до кабинета Барисов. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища или да сменим подхода, начина, да вземем други решения, включително с решението, което каза премиера - да се премине към управление на страната в друг формат", заяви Рашков.

Минути по-рано премиерът Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" са предложили Рашков за шеф на КПКОНПИ, но са получили отказ от "Има такъв народ".

"Ние казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнат истинските разследвания. Какво получихме като отговор от ИТН - просто не сме съгласни - без доводи, без нищо. Значи в един момент искаме 6 милиарда общ бюджета на МРРБ, в другия момент искаме реформирано КПКОНПИ, в третия момент имаме личност като Рашков, който е готов да застане начело на тази организация и те ни казват просто не. Е няма как да стане. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази органиизация, за да можем а променим България", каза Петков.

Коментари

Още от последните новини