Радио Бургас представи новото си предаване „СТОП КАВЪР“

Радио Бургас представи новото си предаване „СТОП КАВЪР“ - E-Burgas.com
Мери и Миро Мутафчиеви изпълниха акустични версии на най-големите хитове на група „Мери бойс бенд“ и пожелаха успех на новото предаване на радио Бурга

„Мери бойс бенд“ пожелаха успех на ток шоуто, което подкрепя авторската българска музика 


„Стоп кавър“ е единственото музикално радио токшоу за авторска българска музика в ефира на Югоизточна България, което се записва на живо пред публика.  Така радио Бургас като обществена медия подкрепя музикантите, избрали за себе си трудния път да създават собствена музика и да я споделят с българските слушатели.

Продуцент на предаването е Руслан Кравцов. Руският музикант и журналист от Санкт Петербург живее от 6 години в България. „Ситуацията с младите групи тук е тежка. Те предпочитат да правят кавъри и така да се изявяват вместо да мислят за авторска музика. Така боксува цялата ви култура, затова реших, че трябва да се направи нещо-да им се даде сцена, да бъдат поощрени да се развиват“, смята Кравцов. 

Партньор на радио Бургас в проекта е „Алайвбар Бургас“. В рамките на час групите, които участват, изпълняват свои песни, а между парчетата върви разговорът по важните за музикалната култура теми-какво е нивото на клубния, концертния и фестивалния живот у нас, на какъв език трябва да се пее-български или английски, кой трябва да покрепя младите изпълнители и др. Тъй като предаването се записва пред публика, в ток шоуто могат да се включат и фенове, които също да отправят въпроси към своята любима група. 
Сред първите гости на предаването, бе група „Мери бойс бенд“ –с тяхното участие бе направена и медийната премиера на предаването.  Преди големия си концерт на 1 август в Летния театър на Бургас Мери и Миро Мутафчиеви изпълниха акустични версии на най-големите си хитове „Непознати улици“, „Телефонът звъни“, „Ще успея ли някога да надбягам птиците“  и др.  

Според Мария Мутафчиева твърде малко българска музика звучи в радиоефира, защото в закона липса думата „българска музика“, а се говори за европейска музика. Затова инициатива като тази на радио Бургас е достойна за уважение и подкрепа, заяви певицата. Мери и Миро смятат, че изпълнението на кавъри е неизбежно по пътя на всеки млад музикант, който се учи от големите образци, но след това трябва да намери своя стил, за да се превърне в истински творец. 

„Стоп кавър“ се излъчва всеки вторник от 19.00 часа на честотите на радио Бургас в трите области-Бургас, Сливен и Ямбол. На 26 юли ще бъде предаването с участието на Мери и Миро, а следващите гости може да следите в страницата на предаването във фейсбук. 

Коментари