Радев връчва първия мандат на 15 май

Радев връчва първия мандат на 15 май - E-Burgas.com

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат на 15 май.

„Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а към момента то не е произвело никакъв резултат. Безумно е народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите си към своите избиратели”, каза държавният глава пред журналисти във вторник.

„Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а искат и да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Това е безотговорно към хората и държавата”, каза още той.

„Ще връча мандата следващия понеделник, 15 май. Разчитам това време да се използва по най-добрия начин и от НС, и от партиите”, каза Радев.  

Той отхвърли да е посочвал конкретни дати, до които парламентът ще работи.  

По въпроса с атентата срещу главния прокурор, Радев каза, че е важно час по-скоро да се установят както извършителите, така е организаторите и подбудителите.

„Българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността”, каза Радев. „Служебните правителства внесоха множество сигнали за значителни закононарушения и корупция, но към момента няма придвижване по тези сигнали”, каза Радев.

Рисковете са големи за избори през септември, посочи още президентът.

„Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната. Големият риск е от още по-малка избирателна активност. Логично е да се направят всички опити за съставяне на правителство с първи мандат, тогава вероятността е най-голяма”, каза Радев.

Коментари

Още от последните новини