Радев в Сунгурларе: Лозарството и винарството са поминък, но и гордост и дух

Радев в Сунгурларе: Лозарството и винарството са поминък, но и гордост и дух - E-Burgas.com

Винарите и лозарите добре знаят, че избите са пълни само благодарение на усърден труд. В днешно време обаче само трудолюбие, предприемчивост и характер не са достатъчни, необходима е и държавна подкрепа, за да може българските вина да бъдат още по-конкурентни на силните пазари особено в чужбина, където вече са заели подобаващо място. Това заяви президентът Румен Радев в Сунгурларе, където беше по случай общинския празник и Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.
 
Пред гостите и жителите на града президентът пожела Свети Трифон да закриля честния труд на винарите, а прочутото сунгурларско вино да продължава да бъде символ на любов, трудолюбие и на надежда. „Десетки са българските общини, прочули се у нас и по света със своите традиции в лозарство и винарство. По силата на меродавна, стара българска традиция тук и в цяла България зарязваме лозите с молитва за мир, здраве и надежда за плодородие“, заяви държавният глава.

„Лозарството и винарството са поминък, но и гордост и дух“, посочи Румен Радев и приветства жителите на Сунгурларе, че пазят българските традиции.

„Едно общество има бъдеще само ако е стъпило здраво на своите традиции и хората носят в себе си духа на своите предци“, заяви президентът. Той отличи царя на лозята, спечелил първо място в традиционния конкурс за най-хубаво домашно вино. Държавният глава се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на града, където участва в ритуалното зарязване на лозята.


 

Коментари

Още от последните новини