Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс - E-Burgas.com

Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс и върна законопроекта за ново разглеждане в Народното събрание, съобщи "Дарик". Държавният глава призова БСП да се върнат в пленарна зала и да участват в новите повторно разискване и гласуване на изборния законопроект.
 
Като сериозен проблем при направените от депутатите промени Румен Радев открои невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес. Това по думите му нарушава конституционните права на гражданите като ги оставя без съдебна защита

Според президента Румен Радев разразилите се в последните седмици спорове около преференциалния вот са потулили други важни промени в изборния закон, които ни отдалечават от честен и демократичен процес.
 
"Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, и привилегироват партийната воля над тази на избирателите, но промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно", смята президентът Радев.

 

Коментари

Още от последните новини