Пшеницата е с най-добро качество за последните десетилетия

Пшеницата е с най-добро качество за последните десетилетия - E-Burgas.com

Тази година реколтата от пшеница се отличава с най-доброто качество през последните десетилетия, което е резултат от инвестициите и труда на зърнопроизводителите и добре избраните сортове. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по зърното.

По предварителни данни се очаква производството от реколта 2017 г. да бъде около 5,2 млн. тона за пшеницата и 600 хил. тона за ечемика, но прогнозата е без отчитане на пораженията от градушките през последната седмица. Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1,301 млн. декара.

Прогнозираният среден добив за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика, в сравнение с миналата година. Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1,8 млн. дка, с царевица – 4,1 млн. дка, а със слънчоглед – 8, 13 млн. дка. Преминалите технически преглед зърнокомбайни, които участват в жътвата до момента са 6 830. Техниката е в добро състояние.

Коментари

Още от последните новини