Проверяват учители в Пловдив, пишели оценки на починало момиче

Проверяват учители в Пловдив, пишели оценки на починало момиче - E-Burgas.com

Проверяват учители в Пловдив, пишели оценки на починало момиче. Министърът на образованието и науката Галин Цоков разпореди цялостна проверка по случая.

От МОН обясняват, че в РУО - Пловдив е постъпил сигнал, засягащ СУ „Найден Геров“, където  се пишели оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължавала с месеци и се правила от повече от един учител.

Министърът е възложил пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН. Съмненията са за това, че действията са извършени, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик или да не се разпадне паралелката.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. „Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.

Фактологията до момента

РУО – Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на Прокуратурата.

Коментари