Проверяват проповядва ли се фашистка идеология в Бургас

Проверяват проповядва ли се фашистка идеология в Бургас  - E-Burgas.com
снимка: Алеф

Окръжна прокуратура – Бургас отмени постановление на Районната прокуратура в града (от 04.06.2019 г.), с което е отказано образуването на досъдебно производство, за това, че на 19 срещу 20 април 2019г. няколко лица са поставили 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер и свастики. Плакатите са били поставени срещу сградата на Съдебната палата (входа на Апелативен съд и Апелативна прокуратура).

В постановлението на Окръжна прокуратура – Бургас е посочено, че със залепването на плакати с лика на Адолф Хитлер, на фона на фашистка свастика, на горепосочените дати, т.е. в навечерието на неговата рождена дата, срещу сградата на Съдебната палата, т.е. мястото, където се правораздава, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки. В този смисъл Окръжна прокуратура – Бургас счита за неправилни изводите на първоинстанционната прокуратура, за липса на данни за извършено престъпление, от което следва, че постановлението трябва да бъде отменено.

Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление по чл.108, ал.1 от НК. Такава преценка, съобразно разпоредбата на чл.411, ал.1, т.1 от НПК следва да се извърши от компетентната Специализирана прокуратура.

Ето защо, Окръжна прокуратура – Бургас отменя постановлението на Районна прокуратура – Бургас за отказ да бъде образувано досъдебно производство и изпраща преписката на компетентната Специализирана прокуратура.
 

Коментари

Още от последните новини