Проверки "от сутрин до вечер" станали негативна реклама за морския туризъм

Проверки

Българският туризъм изпрати успешен летен сезон - над 8,3 млн. чуждестранни посетители са влезли в страната до края на август, заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

През лятото най-много туристи са посетили страната ни от ЕС, а от тях най-много са немците. "Германия е ключовият ни пазар, но не може да пренебрегнем нито една от другите дестинации. Чехия, Полша и Словакия генерират много високи обеми през тази година. Великобритания и Австрия, които се движат над 200 000 броя посещения, също са много важни. Имаме и над 1,5 млн. гърци, които годишно влизат в страната", обясни той.

Относно морския туризъм, Румен Драганов припомни, че годината започна много слабо. Тогава масово хотелиерите и ресторантьорите са се оплаквали, че имат по-малко туристи. Действително спад се отчита на руския пазар – с около 4000 туристи по-малко през юни.

Драганов е категоричен, че през 2017 г. морският туризъм е бил в стагнация. „Морският туризъм изисква нов подход и нов начин за свързване с туристите, който трябва да работи по-добре. Механизмът, който беше предложен тази година, беше с голямо негативно отношение към българското Черноморие от всички инстанции – от сутрин до вечер се извършваха някакви проверки. Някакви ръководители на комисии и други авторитети непрекъснато говориха как преследват някакви по морето, което е вид негативна реклама от най-високо държавно ниво. Недопустимо е за една страна като България да е толкова назад с маркетинга и рекламата, касаещи Черноморието“, подчерта директорът на Института.

Коментари

Още от последните новини