Проверки на плаж "Делфин" заради сигнали за незаконно строителство

Проверки на плаж

Община Царево има желание да осигури достъпно трасе до пясъчната ивица

РИОСВ-Бургас и Министерството на туризма провериха плаж „Делфин, съобщиха от пресцентъра на регионалната екоинспекция. По разпореждане на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, Министерството на туризма и кметът на община Царево извършиха съвместна проверка по сигнал за строителни дейности на морски плаж „Делфин“.

В хода на проверката беше установено, че на плажа в момента се изгражда временен преместваем обект, тоалетни и дървена лека ограда. Изградената през миналогодишния летен сезон дървена стълба е изцяло демонтирана. Дървеният материал от нея не е премахнат и в момента  се използва за изграждане на обектите на плажа.

Представители на общината и строителния контрол са направили замерване за установяване на местоположението на изграждащите се обекти спрямо одобрената от Министерството на туризма схема.  Според първоначалните резултати те отговарят на определената схема. Експертите на Министерството на туризма ще направят и контролна проверка дали обектите се вписват в схемата.  Министерството на туризма с геодезисти ще направи замерване и ако то установи, че заграждението е разположено на територията на плажа, ще бъде издадено предписание за премахване.

Проверката установи, че заграждението не препятства достъпа до плажа.  Заради стръмния терен към ивицата Община Царево е внесла в РИОСВ-Бургас предложения за осигуряване на трасе до морския плаж.  Изискано е становище от дирекцията на ПП „Странджа“, за да се намери най-подходящото място за осигуряване на пешеходния достъп към плажа, който да е щадящ за околната среда.

Коментари

Още от последните новини