Проучват цитаделата на крепостта Русокастро, там е имало дворец и казарми

Проучват цитаделата на крепостта Русокастро, там е имало дворец и казарми - E-Burgas.com

Започват археологическите проучвания на крепостта Русокастро за тази година, съобщи за Радио „Фокус“–Бургас Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас и ръководител на разкопките. Той обясни, че през лятото на 2017 година ще се проучва цитаделата. „Става въпрос за цитаделата на крепостта, за най-укрепеното място, където се е намирал дворецът на управителя, казармите на гарнизона- изобщо най-представителната част от крепостта. Очакваме да открием както движими находки, така и една прекрасно запазена архитектура“, обясни още Николов. Цитаделата е на площ около 2 дка. Същинските разкопки започват от утре и ще продължат през целия летния сезон.

Миналата година е проучен централният вход с четири кули и допълнителна крепостна стена. „Тази година започваме с цитаделата, като идеята е максимално да се проучат площите до край, за да могат да бъдат проектирани за консервационно- реставрационни действия и експониране“, допълни още Николов.

Крепостта в село Русокастро е най-голямата средновековна крепост в Южна България. Тя е разгърната на площ от 52 дка и се намира край село Русокастро в Община Камено. Николов обясни, че първото укрепване е през 6 век. “ Но през първата половина на 13 век, по времето на цар Иван Асен II цялата крепост е препланирана. Изградени са нови крепостни стени, кули. Крепостта е българска от първата половина на 13 век. Всичко в нея е добре запазено. Много елитни находки са открити“, допълни още археологът.

Отпуснати са средства от Министерството на културата- 18 000 лева, Община Камено- 40 000 лева. Очаква се да се осигурят пари и от Националния исторически музей.

Коментари

Още от последните новини