Протести тресат страната - за пътища, сметище и Истанбулската конвенция

Протести тресат страната - за пътища, сметище и Истанбулската конвенция - E-Burgas.com
bTV

Граждани на Видин излязоха на протест с намерението да блокират международния път Е-79. Това е втора поредна седмица, в които жители на северния град недоволстват от лошото състояние на трасето, натоварения трафик и честите катастрофи.

Само през последните дни е имало 5 тежки катастрофи с ранени, разказа пред bTV един от организаторите на протеста Росица Кирова. Според нея работата по пътя Ботевград-Мездра "не касае по никакъв начин това, което видинчани искат". Исканията на протестиращите са до 2021 г. към градът им да има магистрален път.

Демонстрантите настояват за изграждането на магистрала до София и тунел под Петрохан, които да поемат сериозното движение.

В самото начало на демонстрация полиция и жандармерия не допуснаха блокада на Е-79, но до такава все пак се стигна около 13 ч.

В същото време жителите на дупнишкото село Джерман също излязоха на протест. Те искат да попречат на изграждането на ново депо за битови отпадъци. За целта днес около обед те също блокираха Е-79.

Протестиращите са на мнение, че новото сметище на Дупница ще е прекалено близо до техните къщи. По техни думи теренът е свлачищен и боклуците ще се окажат в намиращата се до него река, а оттам и в съседна Гърция. От общината обясняват, че са направени необходимите проучвания. В момента отпадъците на града се извозват във Филиповци, което струва скъпо.

София също не се размина с протест. По обед граждани се събраха пред Народното събрание, за да протестират срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. Според тях трябва да се организира референдум "за" и "против" приемането на документа.

Коментари

Още от последните новини