Протест в София срещу отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Протест в София срещу отхвърлянето на Истанбулската конвенция  - E-Burgas.com

В София организират днес протест срещу "неадекватната политика за Истанбулската конвенция". Припомняме, че днес Конституцията на България реши, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на България. 

"Днес отново беше убита жена, този път в Благоевград. Поглеждайки назад към началото на годината, математическата сметка сочи, че на всеки две седмици у нас умира по една жена от ръката на настоящ или бивш партньор. Днес Конституционният съд предпочита да жертва всички жени в България, само и само да не защити от насилие всички хора, включително различни уязвими групи." пишат организаторите на протеста във Фейсбук. 

ПОЗИЦИИ НА ПРОТЕСТА:

1.    Намираме решение на Конституционния съд No 13/27.07.2018 година за тенденциозно и: а) отхвърлящо научните достижения, свързани с понятието за социален пол; б) свеждащо социалната роля на жената до „майка“ и загатващо, че само като такава тя се нуждае от закрила; б) ползващо аргументи, свързани с правата на ЛГБТИ общността – с хомофобски обществени настроения се отказва закрила на жените и адресиране на проблема с насилието, основано на пола.
2.    Очакваме правителството на Република България и министър-председателя Бойко Борисов да поемат политическа отговорност за тежкия си провал да осигурят ратифицирането на Истанбулската конвенция и да водят дебата в рамките на разума и обществения интерес.
3.    Искаме Правителството на Република България и министър-председателя Бойко Борисов да представят незабавно план за действие за адресирането на проблема с насилието, основано на пола.

Коментари

Още от последните новини