Променят закона за дрогирани зад волана

Променят закона за дрогирани зад волана - E-Burgas.com

Нови промени в Закона за движение по пътищата ще опитат да улеснят наказанията за дрогираните шофьори на пътя.  

Депутати от Обединени патриоти се внесли изменения, с които уеднаквяват текстове в закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, отнасящи се до употребата на наркотици от водачите. Така народните представители се надяват да отстранят едни от най-честите причини за измъкване на дрогираните зад волана.  

С промените патриотите заменят навсякъде в закона израза "под въздействие на" със "след употреба на", както е записано в Наказателния кодекс.  

Причината е, че различните определения - в закона и в Кодекса, са причини за честото измъкване на дрогираните шофьори без наказания.

Така, ако поправките на патриотите бъдат приети, в Закона ще пише, че водачите не трябва да шофират след употреба на наркотици, че собственици на автомобили не трябва да преотстъпват колата си на такива шофьори, както и че полицаите трябва да посещават произшествия, в които има съмнение, че са участвали шофьори, употребили наркотици. 

Дрогираните шофьори се превръщат във все по-голяма опасност на пътя, свидетелстват данните на КАТ през последните години. Заради риска от тях преди седмици премиерът Бойко Борисов поиска законодателни промени, с които да бъдат наказвани по-сурово.

От ГЕРБ вече внесоха изменения, които се отнасят за начина, по който се взима кръвната проба на прегрешилите шофьори.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини