Прокурори и следователи на протести из цялата страна

Прокурори и следователи на протести из цялата страна - E-Burgas.com

Прокурорите от Висшия съдебен съвет осъдиха с декларация опита за покушение срещу главния прокурор. И подчертаха, че той е посегателство срещу българската държава и в частност срещу съдебната власт и нейната независимост.

Пред съдебните палати в цялата страна продължава протест на прокурори, следователи и съдебни служители. Действията си те определят като знак на подкрепа към Иван Гешев и желанието да демонстрират единство срещу опитите да бъдат сплашени при изпълнението на служебните им ангажименти. 

Остра реакция на софийските прокурори и следователи. Те се събраха на стълбите пред Съдебната палата, за да покажат своето единство срещу заплахите срещу тях. Признаха, че заплахите срещу магистрати, работещи по знакови дела, зачестяват.

„Тук сме, за да кажем, че не ни е страх. Опитът за убийство на Иван Гешев е не просто желание за физическото му унищожение, породено от омразата от олигарси, политици, лица от криминалния контингент, подсъдими и обвиняеми. С този гнусен и демонстративен акт искат да ни покажат, че с натискането само на един бутон могат да убият един човек”, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

Според Невена Зартова от СРП магистратите искат да отстояват ценностите на правовата държава въпреки крайната проява на омраза, както определи инцидента с Гешев.

„Не ни е страх да продължаваме да работим, да продължим да отстояваме ценностите в правовата държава”, заяви Зартова.

В Бургас магистрати от районната, окръжната и апелативната прокуратурата също излязоха в подкрепа на главния прокурор. Към тях се присъединиха и служители на следствената служба в града.

"Не знам що за човек трябва да си, да взривяваш бомба, когато знаеш, че идва автомобил с деца в него. Но така е, когато работиш за спазване на законите и за правата на обикновените хора, а не за интересите на обвиняеми - милиардери и ОПГ, нормално е да се ангажира власт и пари срещу тебе и когато не успяха да го отстранят по легален начин, сега се опитват да го направят физически", заяви Любомир Петров - ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас.

По думите на Георги Чинев от Окръжна прокуратура-Бургас магистратите категорично и решително осъждаат този безпрецедентен, брутален опит да бъде взривена държавността и правовия ред в страната.

В Монтана също магистратите засвидетелстваха своята подкрепа към Иван Гешев.

Коментари

Още от последните новини