Прокуратурата: Законът предвижда твърде малко наказание за разкопаните дюни

Прокуратурата: Законът предвижда твърде малко наказание за разкопаните дюни - E-Burgas.com

Обвинение за подубителство и помагачество е повдигнато към 46-годишния бургазлия Иван Петков Нончев за разкопаването на дюните край къмпинг "Смокиня". Предвиденото наказание за унищожаването на природни забележителности е до три години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лв. В качеството на обвиняем е привлечен и 24-годишния Николай Пазвантов от Созопол, който е управлявал машината, с която с разкопани дюните. Той е обвинен по същия член на наказателния кодекс. 

Според апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров предвинето наказание е изключително ниско, но такъв е законът. Това заяви той на съвместен брифинг със ам.-апелативният прокурор Йовита Григорова и директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

В момента на вамата обвиняеми са взети мерки за неотклонения "парични гаранции", като за Нончев сумата е от 10 хил. лв., а за Пазвантов 2 хил лв.

Любомир Петров нарече разкопаването на дюните "вандалски акт", но поздрави полицията за бързото разкриване на престъплението. Той припимни, че въпросните дюни са обявени за защитени със заповед от 20 декември 1984 година от тогавашния комитет за опазване на околната среда към Министерски съвет..

Третото задържано лице е без повдигнато обвинение, тъй като е на само на 18 години и до този момент няма доказателства да е управлявал машината, поясниха от прокуратурата. Нончев не признава вината си, но багеристът и неговият спътник разказват в подробности фактологията по случая. 

"Не можем да приемем оправдания от рода на "не знаех, че тази територия е защитена", тъй като там има табели, които предупреждават, че територията е защитена, а и защото ти виждаш, че унищожаваш дюни" заяви Любомир Петров.

 

Коментари

Още от последните новини