Прокуратурата с протест срещу оправдателната присъда на крадливата архиварка от Бургас

Прокуратурата с протест срещу оправдателната присъда на крадливата архиварка от Бургас - E-Burgas.com

Районна прокуратура протестира оправдателната присъда на Зорница Атанасова,  подсъдима за кражба на ценности от архива на Окръжна прокуратура в Бургас. 

Атанасова е подсъдима за това, че от месец март 2009 г. до март 2012г.  в условието на продължавана престъпна дейност, в качеството й  на длъжностно лице - „съдебен архивар“ в Окръжна прокуратура-Бургас, присвоила чужди пари, вещи и ценности – веществени доказателства по досъдебни производства, на обща стойност  26942, 89 лв., връчени й в качеството  на съдебен архивар и поверени й да ги пази – престъпление по чл.201 вр. с чл.26 ал.І от НК.

Част от изчезналите веществени доказателства са свързани с делата на монтанския бизнесмен Даниел Ангелов-Данкера, както и по дело срещу предприемача Мартин Марков. По време на делото Зорница Атанасова твърдеше, че е невинна и освен нея още пет души са имали достъп до доказателствата. Според обвинението обаче тя е трябвало да държи парите и ценностите в сейф в банка, който е бил осигурен, а не в метален шкаф в кабинета си. 

В процеса бяха разпитани редица свидетеели, сред които служители и прокурори в Окръжна прокуратура Бургас, както и административният ръководител Калина Чапкънова и прокурор Ангел Георгиев.

В крайна сметка архиварката бе оправдана на първа инстанция. Сега се чака ново насрочване на дело този път от Окръжния съд в Бургас. 

 

Коментари

Още от последните новини