Прокуратурата премахва незаконна бариера на пътя за Аркутино

Прокуратурата премахва незаконна бариера на пътя за Аркутино - E-Burgas.com

Окръжна прокуратура – Бургас разпореди на кмета на Община Приморско незабавно  да изпълни дадени указания от Областния управител и незабавно да отстрани незаконосъобразно монтираните метална бариера и съоръжения , препятстваща транспортния достъп до морски плаж „Аркутино“.

След разпоредена  проверка, извършена от Областна администрация – Бургас, осъществена по възлагателен акт на Окръжна прокуратура –Бургас, която е трябвало  да  установи  мястото, вида и начина на достъп до морски плаж „Аркутино“, както и начина за ползване на имоти държавна собственост.  Установено, е че северният подход към плажа е ограничен с портал от две големи железни врати (бариери). Те са разположени на имот – държавна собственост (на Министерството на земеделието и горите). Проверката е установила, че вратите са отключени, пешеходният достъп е бил свободен, но е събирана такса за вход с автомобили.

Служителите на Областна администрация – Бургас, извършили проверката на 13.06.2019 г., не са успели да установят самоличността на лицето, което е събирало таксата  и с кого има сключен договор за това.

Съобразно  Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона  за устройството на Черноморското крайбрежие е недопустимо върху държавен имот да бъде поставена бариера, която да ограничава достъп до плажна ивица, без за това да има необходимите разрешителни.

Поради този факт по реда на Надзора за законност е издадено разпореждането на Окръжна прокуратура – Бургас  към кмета на Община Приморско за стартиране на незабавна процедура по ЗУТ относно  премахване на незаконосъобразно монтираните метални съоръжения.

 

Коментари

Още от последните новини