Прокуратурата погва плажове и басейни, ще проверява законни и безопасни ли са

Прокуратурата погва плажове и басейни, ще проверява законни и безопасни ли са - E-Burgas.com
news.bg

Върховната административна прокуратура възложи проверка за законност за безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на плувни басейни и плажове.

Проверката е възложена на председателя на Комисията за защита на потребителите, главния държавен здравен инспектор и регионалните инспекции предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за защита на потребителите и Закона за здравето, съобщиха от държавното обвинение.

Според законодателството производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, а посочените места са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания.

Срокът за извършване на проверката е до 15 август, когато на прокуратурата ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях.

До тогава трябва да бъде представена и информация в прокуратурата за санкционирането на виновните лица, съставените актове за установяване на административни нарушения, издадените наказателни постановления и административните актове.

Целта на проверката е да се защити здравето на хората във времето, когато ползването на плувни басейни и плажове се увеличава, уточняват от прокуратурата.

Междувременно проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север 1 е установила "разрушена цялост на дюната", за което е подаден сигнал до прокуратурата. Сигнал за премахване на дюни бе подаден вчера от екоорганизации, които влизат в състава на коалицията "За да остане природа в България".

Източник: "Дневник"

Коментари

Още от последните новини