Прокуратурата: Безкомпромисни сме към нападения над журналисти

Прокуратурата: Безкомпромисни сме към нападения над журналисти - E-Burgas.com

Дирекция „Публична комуникация“ информира международната журналистическа организация „Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти в България относно предприетите действия по разследване на нападенията над граждани, в т.ч. и над журналисти, в района на „София Тех Парк“ на 5 август. В предоставената информация се посочва, че е задържано лицето, което извършвайки хулигански действия, изтръгва мобилно устройство от журналист. Информира се за установени още две лица, свързани с инцидента, както и че действията на прокуратурата и полицията по разследването продължават предаде "Нова".

Копия от писмата до двете журналистически организации са изпратени до Представителството на Европейската комисия в София, Посолството на Съединените американски щати у нас, председателя на Европейската народна партия -Доналд Туск, както и до централите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) във Вашингтон и в Прага.

В писмата на Дирекция „Публична комуникация“ се посочва още, че Прокуратурата на Република България не веднъж е изразявала позиция и е демонстрирала с действия, че е безкомпромисна срещу всеки, извършил незаконосъобразни деяния спрямо представители на средствата за масово осведомяване.

„Дирекция „Публична комуникация“ намира за необосновано и некоректно обвързването на хулиганските действия спрямо представител на българската редакция на „Свободна Европа“ с принципната позиция на Дирекция „Публична комуникация“ (https://prb.bg/bg/news/aktualno/45079-pozitsiya-na-direktsiya-%E2%80%9Epublichna-komunikatsiya%E2%80%9C-vav-vrazka-s-narushavane-na-pr) по отношение на нарушаването на журналистическите стандарти, изразяващо се в уронване на престижа и засягане на независимостта на български прокурор, посредством публикация на журналиста Борис Митов, пише още в писмата до двете журналистически организации. Посочва се, че позицията на Дирекция "Публична комуникация" по никакъв начин не се отнася до редакционната политика на българската редакция на "Свободна Европа" като част от Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), а единствено до тенденциозното отношения на конкретния журналист спрямо личността на редови български магистрат.

„Дирекция „Публична комуникация“ уважава и напълно подкрепя правото на свобода на медиите, включително счита за полезни критичните анализи спрямо работата на Прокуратурата на Република България, стига те да отговарят на стандартите за професионална и етична журналистика и да не уронват престижа и независимостта на съдебната власт“, пише още в писмата, адресирани до „Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти.

Коментари

Още от последните новини