Проф. Витанов за влошената ситуация в областта: Бургазлии, пазете се и спазвайте всички мерки!

Проф. Витанов за влошената ситуация в областта: Бургазлии, пазете се и спазвайте всички мерки! - E-Burgas.com

"Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември“ написа математикът

"Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава - 21 области - 3/4 от областите са там. Тия, които не са там са Плевен и Кърджали, където бяха взети някакви мерки, Шумен, където имаме известно спазване на мерки и Търговище. Кърджали е на ниво 2. 

Вчера областите на ниво 4 бяха 20. Значи има нов кандидат. Кой е той? Отговор - Бургас. Та, бургазлии, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди. Толкоз."

Това написа математикът проф. Николай Витанов, който всеки ден прави разбор на ситуацията с разпространението на коронавирус у нас. 

Както e-Burgas съобщи тази сутрин, област Бургас надмина заболеваемост от 500 на 100 хил. души през последните 14 дни и влезе в тъмночервената зона на виртуалната ковид карта на страната.

Починалите досега за октомври са 5.80 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020 година, изчисли още математикът.

"Днес базовото репродуктивно число е 1.369. Шести ден над 1.3. Натоварването на здравната система е значително. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения. Тук да поддържам огъня - знаете ли кое е най-малкото шестцифрено число. Някои се сетиха, сетиха се и защо питам и кога евентуално ще ви го напиша това число“. написа още проф. Витанов.

По думите му разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение.

„Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакви числа, но в Северозападна България ситуацията с дифузното разпространение никак не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември“, пише още Витанов.

Коментари

Още от последните новини