Проф. Витанов: Японците явно са големи глупаци... Никой не ги кара, а те носят маски навсякъде

Проф. Витанов: Японците явно са големи глупаци... Никой не ги кара, а те носят маски навсякъде - E-Burgas.com
wjhl.com

Група от около 2 млн. българи не вярват във вируса и мерките, заяви професорът

Напоследък непрекъснато говоря по интервютата, че японците би трябвало са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, пък те си носят. Това заяви  ефира на БНТ професор Николай Витанов от БАН. 

"Тук това нещо е невъзможно. По мои изчисления в България има около 2 млн. човека, които не смятат, че има вирус, не искат да спазват мерки и не искат да носят маски. Трябва да се положат специални усилия, за да се разубеди тази група. Такива специални усилия не се палагат у нас и групата си седи" заяви проф. Витанов.

До края на октомври ще има увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, а през ноември се очаква втора вълна. За това предупреди в.По думите му обаче няма нужда от затягане на мерките относно коронавируса, защото колкото и строги мерки да се въведат, те няма да бъдат възприети и малцина ще ги спазват. Затова според Витанов чакаме ваксина или лекарство.

Според проф. Витанов колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса.Той призова:

"Не се прецаквай, не се минавай, прецакай вируса. Не се прецаквай, значи стой здрав и не се заразявай. Не се минавай означава - тези, които ти говорят за стаден имунитет 70%, не ти казват, че останалите 30% няма да се разболеят. С течение на времето смъртността леко намалява, защо да бързаш да се заразяваш. Колкото по-късно се заразиш, толкова по-лесно ще го прекараш", каза проф. Николай Витанов, БАН.

Той е притеснен, че расте групата на невярващите в мерките. В момента според него сме в начален стадий на турбулентността. 340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението. Според Витанов обаче не е ясно дали се изгражда групов имунитет.

По думите му Здравната система започва да се задъхва. При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно. Няма проблем с училищата, но учителите трябва да се пазят, защото повечето са в рискова група.

Коментари

Още от последните новини